Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Футболните съпруги не са отчаяни съпруги
Пиърсингът – мания за комплексари или самоубийствена мода
Съвременният мъж – успяващ и привлекателен
Грижа за ръцете – мека и нежна кожа
Маските за лице – ефикасна и лесна грижа за кожата
Тайните на стилната прическа – как да прилагаме стилизиращите продукти
Мезотерапията – коктейл в клетка
Мъжът до вас – жабок или принц
Партньорите, необходими на всяка жена
Аюрведа диета против стрес
Холивудски хитрости за заети дами

Грижа за ръцете
Мека и нежна кожа

За разлика от други части на тялото, ръцете много по-често са подложени на агресивни външни въздействия. Достатъчно е да се замислим например колко пъти на ден се налага да ги мокрим, колко пъти в месеца са заети с миене на хранителни продукти и съдове или почистване на дома. През зимата те са изложени на студ, през лятото се пекат на плажа, пишат на клавиатура, свирят на пиано, шият или гладят, карат кола … Природата не се е погрижила да ги защити по някакъв особен начин от цялото това натоварване.

Повишеното натоварване на кожата, слабата й система за самозащита, както и вътрешните фактори на стареене като промените в хормоналния баланс, неизбежно водят до неприятен резултат – меките, нежни и красиви ръце на 20-годишна възраст към 30-годишната стават сухи, а към 40-50 години се покриват с мрежа прозиращи вени, бръчици и пигментни петна. На външната част на ръцете има сравнително малко мастни жлези и почти никакъв подкожен мастен слой. А роговият, най-горен слой на кожата съдържа 4-5 пъти по-малко вода, отколкото горния слой на кожата на лицето. За да е гладка, мека и нежна кожата на ръцете, за да изглеждат те винаги добре поддържани, е необходима старателна и постоянна грижа за тях.

Първият етап от грижите е миенето. Правилното миене помага да се отложи процеса на стареене за максимално дълъг срок. Според козметолозите за тази хигиенна процедура трябва да се използва мека вода. Тя може да се омекоти с помощта на сода (1 с. л. на 1 литър вода). Мийте ръцете само с топла вода, защото от студената кожата започва да се бели, а от горещата става сбръчкана и повяхва. Вместо обикновен сапун, използвайте течен (гел или пяна) с овлажняващи и омекотяващи добавки. Отвреме-навреме използвайте скраб, с който почиствате лицето – той ще премахне мъртвите клетки. Кожата на лактите е суха и тъмна, затова при миене те трябва да се протриват с пемза с кръгови движения. Лимоновият сок много добре почиства кожата на лактите. След почистване намажете лактите с мазен крем. През нощта използвайте избелващ, а през деня – бързопопиващ крем.

Масаж
Редовният масаж на ръцете е много полезен. Той не отнема много време, а ползата от него е за целия организъм, защото на дланите, както е известно, има много биологичноактивни точки, отговарящи за определени органи на тялото.

Ако кожата е много загрубяла, добре е ръцете да се разтриват с ленено масло от пръстите към китките в продължение на 15-30 мин. Може да се направи и енергичен масаж в продължение на 2-3 мин. с резенче ябълка, след което ръцете се измиват и намазват с крем. При пукнатини по кожата се нанася рициново масло и всеки пръст се масажира поотделно. Усещането прилича на това все едно с усилие слагаме тесни ръкавици. След такъв масаж кожата бързо се омекотява, а пукнатините се изглаждат.

Сутрин, веднага след като се събудите, можете да направите следния масаж. Намажете ръцете с крем и с кръгови движения масажирайте всеки пръст и ставите отделно, все едно слагате ръкавици, след което преминете към горната част на китката. Продължете, движейки се нагоре към лактите, а след това и към рамото. Направете няколко движения с китките, повъртете ги наляво и надясно, свийте в юмруци и отпуснете, имитирайки свирене на пиано. Преминете към масаж на предраменната област и рамената. Изпънете ръцете, свийте пръстите в юмрук. С кратки ритмични удари почукайте с пръстите на едната ръка по изпънатата друга ръка - от пръстите до подмишниците, отначало по вътрешната, после по външната й част. За да активизирате кръвообращението, направете бързи леки пощипвания отдолу-нагоре с палеца и показалеца. Това ще повиши тонуса на мускулите, особено на раменните, които с възрастта отслабват и се отпускат.

Масажът с етерични масла има много благоприятен ефект. Ароматерапевтите препоръчват да се използват следните съчетания: ако кожата е нормална – към 50 g растително масло се добавят по 3 капки бергамот, жасмин, иланг-иланг, лавандула, лайка и чаено дърво. Ако кожата е суха, се препоръчва използването на жасмин, лавандула, роза и лайка.

Гимнастика за ръцете
Гимнастиката не само сваля напрежението и умората, натрупала се в ръцете през деня, но и предотвратява деформацията им, която може да се получи при еднообразна работа. Движенията трябва да са противоположни на тези, които се извършват през деня. Например, ако през деня пръстите на ръцете са в сгънато положение, трябва да се правят упражнения за изправяне, и обратно. Изпълнявайте всяко упражнение по 8-10 пъти. Тази гимнастика ще ви отнеме не повече от 5-10 минути. Отначало малко разтръскайте ръцете, а след това въртете китките наляво и надясно. Поставете лактите на масата, свийте и отпуснете китките на ръцете. Сложете ръцете свободно на масата. Бавно свийте китките в юмрук и ги отпуснете.

Поставете лактите на масата. Свийте ръцете в юмруци, след това рязко ги отпуснете, като отместите палеца колкото може по-далече от всички останали пръсти, събрани заедно.

Разгънете дланите и свивайте пръстите по ред, започвайки от кутрето. Отпускайте ги като започнете от палеца.Парафинотерапия
Още в древен Рим горещият парафин се е използвал непосредствено преди масаж в качеството му на отпускащо средство и натурална смазка. Французите го прилагали за лекуване на рани, а по време на Втората световна война британците лекували с него навяхвания, изкълчвания и разтягане на мускулите. Днес парафинотерапията е приятна процедура, при която козметологът поставя на кожата на ръцете топъл парафин, притежаващ висока топлоемкост и ниска топлопроводимост. Кожата понася добре горещия парафин, той не предизвиква изгаряне, дори да е нагрят до 75-80°С. В продължение на дълго време той съхранява топлината, отдавайки я постепенно на кожата. Застивайки, парафинът се свива, обхващайки плътно тъканта. В началото свиването на тъканите е много нежно, но с изстиването на парафина то се увеличава. От топлината кръвоносните съдове се разширяват, но изстиващият парафин възпрепятства прилива на кръв. Ето защо освободената от него кожа е бледа и гореща при допир. Топлината подпомага разширяването на кожните пори, кръвообращението се подобрява, повишава се тонусът на мускулите и еластичността на кожата, усилва се секрецията на потните и мастните жлези. Изстивайки, парафинът създава условия за равномерен и постепенно нарастващ натиск. Това подпомага намаляването на подпухналостта и отоците. Изстиващият и втвърдяващ се парафин изглажда бръчките и пречи на разтягането на тъканите. Освен козметичен ефект, топлият парафин има и лечебни свойства. Той помага при болки, артрити, ревматизъм. Парафинотерапията обаче не е подходяща за всички. Тя е противопоказана за тези, които страдат от купероза, клаустрофобия, акне, диабет, инфекциозни заболявания, повишено кръвно налягане, а също и за тези, които имат на ръцете си открити рани.

Всяка възраст изисква определени грижи
Повяхналата и сбръчкана кожа, даже без възрастови пигментни петна, може да прибави към реалната възраст 5-10 излишни години. За да избегнете това, отделяйте внимание на ръцете си още от младини.

20 – 30 години
Ръцете са все още меки и свежи, с еластична гладка кожа. Признаците на стареене още не са се появили, но трябва да се полагат грижи младостта на кожата да бъде продължена колкото може по-дълго. В този период е достатъчно да използвате овлажняващ крем с висок слънцезащитен фактор (SPF), крем с UVA филтър и почистващ скраб.

Слънчевите лъчи са главната причина за преждевременното стареене на кожата. Нанасяйте поне два пъти дневно овлажняващ крем със SPF15.
Ако планирате да сте на слънце дълго време, използвайте слънцезащитен крем с UVA филтър, за да предпазите кожата от появата на бръчки и тъмни пигментни петна.
Веднъж седмично почиствайте ръцете от мъртвите клетки с нежен скраб. Той чудесно полира кожата. След тази процедура овлажняващият крем ще проникне по-дълбоко в нея.

30 – 40 години
Количеството на изработвания от организма естроген намалява и кожата става по-суха. В този период могат да се появат и първите признаци на фотостареене – понижение на тонуса на кожата, поява на тъмни петна. Задължително използвайте овлажняващ крем за ръце, слънцезащитен крем с UVA и UVB филтри, омекотяващ крем през нощта, а отвреме-навреме – избелващи маски или кремове.

Всяка сутрин мажете ръцете си с овлажняващ крем. Добре е, ако той съдържа млечна или салицилова киселина, които пречат на натрупването на мъртви клетки на повърхността на кожата.

След овлажняване задължително нанесете слънцезащитен крем със SPF15 или ако ще бъдете дълго време на слънце – със SPF30.
Половин час преди лягане обтрийте ръцете с овлажняващ серум, за да предотвратите загубата на влага през нощта.
Против тъмни петна използвайте специални избелващи кремове или маски. Но не се увличайте силно по избелващите кремове, тъй като те могат да нарушат естествената пигментация на кожата.

Над 40 години
Кожата изтънява поради намаленото количество на изработвания колаген. Вените, тъмните петна и бръчиците стават по-забележими. Ако петната и бенките променят формата и цвета си, непременно посетете дерматолог. Използвайте възстановяващ крем за ръце с колаген и слънцезащитен крем с UVA и UVB филтри, правете козметични процедури за отстраняването на дълбоките бръчки и възрастовите петна.
Използвайте крем с колаген за суха кожа и възрастови изменения. Нанасяйте го през деня и през нощта. През деня не забравяйте върху овлажняващия крем да нанесете и слънцезащитен крем с UVA и UVB филтри.

Ако кожата се нуждае от допълнителна грижа, вечер използвайте серум с ретинол, стимулиращ производството на колаген в организма.
За радикално подобряване на състоянието на кожата помагат козметични процедури като мезотерапия, инжекции с ботокс, лазерен пилинг, фотоподмладяване и др.

Грижата за ръцете е не само естетическо изискване, тя е необходимост. Ако липсва подходяща грижа, кожата на ръцете остарява по-бързо от кожата на другите части на тялото. Под въздействието на водата, миещите препарати, вятъра и слънцето тя изсъхва, появяват се пукнатини, които могат да се превърнат във входна врата на инфекция. От какво точно имат нужда вашите ръце, можете да прецените сами. Най-малкото, което можете да направите, за да ги предпазите от неблагоприятните външни влияния, е ежедневно да използвате подходящ крем. Ако кожата на ръцете е груба, напукана и се бели, добре е той да съдържа защитни добавки като глицерин или силикон. Медът също оказва лечебно въздействие на сухите ръце, а бадемовото масло придава мекота и еластичност. Не се ограничавайте с един-единствен крем и се откажете от мисълта, че той се използва само и единствено вечер. Не забравяйте, че неговата помощ е необходима след всеки контакт с вода. Опитайте се да вършите колкото може по-голяма част от домакинската работа с ръкавици. Пазете ръцете си – те цял живот ви служат неуморно, а натоварването, на което ежедневно са подложени, в никакъв случай не ги прави по-млади и по-красиви.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!