Един добре направен маникюр издържа две седмици… или пък толкова, колкото пожелаете, стига да го направите правилно.

Когато заминавате на почивка на море или пък в провинцията, маникюрът ви няма да остане непокътнат до края на отпуската.

Затова добре ще е да се запасите с прозрачни лакове (с тяхната блестяща маска ще покривате ноктите си, когато старият лак започне да се изтърква). Нека в тази статия обсъдим това, как да си направим едновременно красив и устойчив маникюр.

Маникюрното въоръжение от-до



1. Правете маникюра си при добро осветление. Преди да започнете непременно отстранете остатъците от стария лак.

2. Придайте овална форма на ноктите си с помощта на пиличка. За твърди нокти подходящи са пясъчни или сапфирови пилички, за по-чупливи нокти изберете пиличка със ситни шлифовъчни зърна. Керамичните пилички са подходящи за всякакви нокти, а железните изобщо не ви ги препоръчваме. Що се отнася до размера – през този сезон модерни са късите нокти или ноктите със средна дължина.

3. Можете лесно да махнете кожичките и без помощта на ножица. Просто нанесете няколко капки средство за отстраняване на кутикулата, изчакайте няколко секунди и когато кожичките омекнат, оберете ги със специална пръчица. Свалете остатъците с леко кръгово движение и прибутайте кожата към основата на нокътя.

4. За да бъдат ноктите ви гладки и блестящи, шлифовайте ги със специална полираща пиличка.

5. Намажете ръцете и ноктите си с малко крем и ги масажирайте, за да подобрите кръвообращението. Отстранете остатъците от крема със салфетка.

6. Нанасяйте лака, започвайки от кутрето. Нанесете широка ивица по средата на нокътя, от основата към върха. После с две уверени движения оцветете и страните на нокътя. Ако има излишен лак, оберете го с четката. Изчакайте първият слой да изсъхне и чак тогава нанесете втория слой (ако искате да постигнете по-наситен цвят). Ако случайно изцапате с лак кожата покрай нокътя, след изсъхване на лака отстранете внимателно петното с памучна клечица, напоена в лакочистител.

Специалистите биха ви посъветвали да нанесете лака първо на дясната ръка и чак после на лявата. Много е важно да положите основа под лака, тъй като самият лак разяжда нокътя и оставя по него петна и ивици.

Погрижете се за ръцете си



1. Основният враг на устойчивия маникюр е чупливостта и разслояването на нокътя. За да изглеждат ноктите ви здрави и да не се цепят, необходимо е редовно да ги овлажнявате и подхранвате със специални гелове и масла. Най-добре е да нанасяте тези средства след полиране на нокътя, за да се усвоят по-добре.

2. За да не губите време за пълно възстановяване на маникюра, поправяйте го приблизително веднъж на две седмици. За целта ще са ви необходими само 5 минути. Нанесете пилинг-маска на ръцете и средство за отстраняване на кожички на кутикулата. Прибутайте кожичките към основата. След няколко такива процедури изобщо няма да ви се налага да отстранявате кожичките, тъй като те ще израстват бавно и равномерно.

3. Използвайте максимално щадящ лакочистител за остраняване на лака. Не забравяйте и че ноктите имат нужда периодично да си “почиват” от лак, дори и да използвате най-качествения такъв. Ползвайте лечебни лакове.

Максимална устойчивост



За да се държи лака на ноктите максимално дълго, трябва да подготвите повърхността на нокътя. Направете я гладка и чиста. Преди да нанесете лака, покрийте нокътя със средство за изглаждане и подхранване с витамини. После нанесете основата – прозрачен лак, върху който цветният ще се държи много по-добре, отколкото директно върху нокътя. Нанесете два слоя от основния цвят, като изчакате първия слой да засъхне поне 2-3 минути. Накрая нанесете и още един слой прозрачен лак – закрепител и го подновявайте всеки ден.