Част от функциите на ноктите е да предпазват меките тъкани на пръстите, да ни служат за отделяне на дребни детайли, чесане... Но по вида им можем да съдим и за здравословното състояние на организма ни. По това как изглеждат ноктите можем да „уловим“ признаци на недохранване, инфекция или дори сериозно заболяване.


Ноктите представляват пластини, изградени от кератин – протеин, който се съдържа и в кожата и косата ни. Нокътят има няколко части:

  • рогова плочка, която е твърдата предпазваща меките тъкани на пръстите и видимата част на нокътя, дебелината й е около 0,5 мм
  • нокътно легло – това е кожата под плочката, състои се от надлъжни папили на съединителна тъкан, покрити с епителни клетки,
  • корен – основата на нокътя, покрита с кожа, изграден от невроговени клетки.
  • лунула – това е белезникавият полумесец в основата на нокътя, намиращ се под плочката,
  • епидермална кожна гънка, която образува своеобразен цепковиден джоб и огражда нокътя.



Нокътят расте от мястото под предпазната епидермала тъкан в основата на нокътното легло, наречена матрица. За месец ноктите на ръцете растат обикновено с 2-3 мм, тези на краката – с 1 мм. Обикновено през лятото, особено на по-силната ръка, ноктите растат по-бързо.



Ноктите отразяват начина ни на хранене...
По състоянието на ноктите можем да съдим за дефицит на определени полезни вещества в храненето ни. Здравословното състояние рефлектира върху външния вид и личната красота. Ноктите, както и косата, и кожата, се нуждаят особено от някои специфични хранителни вещества. На първо място, от значение са Омега-3 мастните киселини, следвани от белтъчините и желязото.


Повечето неприятни състояния, които могат да се опишат при ноктите, не означават заболяване, но малкото други категорично насочват за наличие на здравословен проблем. Бледият, белезникав цвят на нокътното легло се смята за симптом на анемия. Дефицитът на желязо е причина за койлонихия - състояние, при което нокътната плочка променя формата си, става вдлъбната, нокътът изтънява и е покрит с вертикални бразди.
 



Тревожност и стрес
По ноктите можем да познаем дали даден човек е склонен на емоционални разстройства. Например, 50% от децата на възраст между 10 и 18 години гризат ноктите си. 23% процента от младите хора на възраст 18-22 години все още продължават с този порочен навик. Обикновено проблемът се израства до 30-годишна възраст.
Гризенето на нокти е показател за две състояния. Освен склонност към нервност, насочват и за скука.


Наядените нокти, освен че са неприятна гледка, издават и слабост на личността срещу нас, стават причина за инфектиране. Не само на тъканите на пръстите, а и за пренасяне на вредни организми, най-вече към устата.


Има няколко метода за преустановяване на порочния навик: за жените – да поддържат изряден и скъп маникюр, който от психологическа гледна точка да не позволява увреждане на красотата им; нанасяне на неприятни горчиви вещества върху пръстите, което да отказва от гризането им и възползване от техниките за преодоляване на стреса.


За психотерапевтите в някои случаи изгризаните нокти са показател за сериозни психо-емоционални отклонения, които налагат предприемане на терапевтичен курс на лечение.


Втора част на материала